Jaunākās ziņas:

6/recent/ticker-posts

ANO JDP Nacionālā Konference

9. Augustā Skolēnu pašpārvaldes prezidents Aleksis Ratenieks piedalījās ikgadējā Latvijas ANO Jauniešu Delegātu Programmas (ANO JDP) rīkotajā nacionālajā konferencē, kurā pulcējās jaunieši no visas Latvijas, lai tiktu izdzirdēti jauniešu viedokļi un idejas par dažādām aktuālajām pasaules problēmām. 

Konferences atklāšana notika Ārlietu Ministrijas ēkā, kur to atklāja ANO JDP delegāts Kristofers Krūmiņš. Pēc dažām svinīgām uzrunām sākās pirmā paneļdiskusija “Latvijas loma ANO mērķu ieviešanā līdz 2030. gadam un Nākotnes pakta cerības”, kurā arī piedalījās bijušais Latvijas Republikas ANO delegāts, un citi cilvēki no tādām iestādēm, kā Finanšu Ministrijas, Ārlietu Ministrijas u.c, kur tika izrunāts par Latvijas kandidatūru ANO drošības padomei 2026-2027. gadam un kā Latvijai klājas ar 17 ANO Ilgtspējīgas Attīstības Mērķu ieviešanu.


Pēc šīs paneļdiskusijas notika otrā paneļdiskusija “Veselības mācība jauniešiem: aktuālās problēmas un potenciālie risinājumi dzimumaudzināšanas jautājumos”, kurā tika uzaicināti cilvēki no dažādām nevalstiskajām organizācijām un Izglītības Ministrijas un tika pārunātas tādas tēmas, kā seksuālo minoritāšu tiesības, jauniešu seksuālā izglītība, kā arī higēnas un kontracepcijas preču pieejamība un neplānoto grūtniecību skaita samazināšana Latvijā. 

Vēlāk mēs sadalījāmies darba grupās, kurās bijām pieteikušies iepriekš. Kopā bija 4 darba grupas - “Vai STEM izglābs Latviju?” (Izglītība), “Intersekcionalitāte un privilēģijas” (Dzimumu līdztiesība), “Vai inovatīvās tehnoloģijas ir klimata krīzes risinājums?” (Klimats un vide), “Kādai jābūt jauniešu iesaistei savā un valsts drošībā?” (Starptautiskā drošība). Es biju klimata un vides darba grupā, kura strādāja Īrijas vēstniecības telpās un, kuru vadīja Klimata un Enerģētikas Ministrijas pārstāve Liene Griķe, kā arī Latvijas Bankas ilgtspējības projektu vadītāja Laura Treimane. Mūsu darba grupa ļoti konstruktīvi izrunāja aktuālos tehnoloģiskos, kā arī sistemātiskos un politiskos izaicinājumus saistībā ar klimata krīzes risināšanu 3 stundu laikā. Nonācām pie secinājuma, ka jaunas inovatīvas tehnoloģijas var palīdzēt un tās noteikt noderēs pie siltumnīcefekta gāzu mazināšanu, bet, balstoties uz vadošo pasaules zinātnieku aprindām, mums jau ir ap 90% no tehnoloģijām, kas ir vajadzīgas krīzes risināšanā, tātad lielākais šķērslis pašlaik ir politiskās gribas trūkums un pašreizējās ekonomiskās sistēmas sistemātiskās nepilnības, kas neļauj virzīties pietiekamā tempā uz klimats krīzes seku mazināšanu.


Formālajā noslēgumā visi dalībnieki atkal sapulcējās Rīgas Juridiskā Augstskolā, kur mums arī bija jānoprezentē darba grupās paveiktais un pārrunātais. 

Pēc konferences noslēguma, dalībnieki arī bija aicināti uz neformālo daļu restorānā “Zefīrs”.


“Manuprāt, konference bija tiešām vērtīga pieredze, kur varēja vairāk uzzināt par to, kas tieši ir ANO Jauniešu delegātu programma un ar ko tā nodarbojas, kā arī satikt ļoti aktīvus un zinošus jauniešus no visas Latvijas.” - Aleksis Ratenieks



Rakstu sagatavoja:
Skolēnu pašpārvaldes prezidents
Aleksis Ratenieks

Ierakstīt komentāru

0 Komentāri