Jaunākās ziņas:

6/recent/ticker-posts

Laiks rīkoties! | “Rīcības dienas” V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā

V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas kolektīvs no 7.-11. novembrim iesaistījās Skolēnu pašpārvaldes organizētajās Vides rīcības dienu aktivitātēs, lai ikviens pievērstu uzmanību savam ikdienas dzīvesveidam un izvērtētu ikdienas paradumus un to ietekmi uz vidi. Īpaši izcelta tēma - vides piesārņojums.

“Rīcības dienu” ietvaros V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas kolektīvs aktīvi piedalījās bateriju vākšanā (nedēļas laikā savācot aptuveni 160kg), veselīgas pārtikas lietošanā, diskusijā “Mazas rīcības - liela ietekme” ar vides speciālisti Intu Putniņu, plakātu veidošanā “Rīkojies”, izglītojošu video materiālu izstrādē “Iepērcies videi draudzīgi”, kā arī piedalījās skolas izstādē “Dosim lietām otru dzīvi”. Skolēnu pašpārvaldes jaunieši sākumsskolas klasēs vadīja izzinošu nodarbību par vides piesārņojumu un tā radītām problēmām. Visas nedēļas garumā ikviens skolēns, skolotājs un skolas darbinieks tika aicināts aprēķināt savu ietekmi uz klimatu (izmantojot rīku pdf.lv/klimats). Aprēķinājām, ka skolas kolektīva vidējā ietekme uz vidi ir 3.95 tonnas gadā. Secinājām, ka lielākā slodze saistīta ar transporta sektoru, tādēļ arī turpmāk skolā aktualizēsim vides jautājumu.  

“Rīcības dienas” V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā koordinēja Skolēnu pašpārvaldes Eko un vides joma. Tās pārstāvis Aleksis Ratenieks priecājas, ka skolas kolektīvs bijis atsaucīgs. Aleksis kopā ar savu komandu ir gatavi turpināt aktualizēt skolā vides jautājumus: “Manuprāt, skolā dabai draudzīgais dzīvesveids, ārpus "Rīcības nedēļas", nav pietiekami daudz uzsvērts. Dabai draudzīgs dzīvesveids ir svarīgs, lai mēs kopā varētu veidot ilgtspējīgu nākotni mums visiem. Man visinteresantākais pasākums šķita - izglītot sākumskolēnus par tēmu "Mazas rīcības - liela ietekme". Tas bija viens no nozīmīgākajiem pasākumiem, jo varējām sākumskolas skolēnus mudināt uz citādu - videi draudzīgu dzīvesveidu!”

Māra Lagzdiņa, ģeogrāfijas un vides zinātņu skolotāja, par “Rīcības dienām” spriež: “Otrdien parādītais piemērs, ka maltīte var būt arī bez gaļas un zivju produktiem ir labs sākums. (..) Lai dabai draudzīgs dzīvesveids tiešām kļūtu par dzīves sastāvdaļu nepietiek tikai ar vienu aktivitāšu nedēļu, jo kā zināms, pieradumi cilvēkam izveidojās tikai pēc 21 dienas, kad kas iesākts. Tādēļ iesaku jauniešiem katru mēnesi pievērsties kādas tēmas apskatam un aktualizēšanai visai skolai. Jo tikai sistemātisks darbs var nest rezultātu ilgstoši.”

Sākumskolas skolotāja Ilona Incenberga, kura piedalījās jaunāko klašu skolēniem organizētajās aktivitātēs, atzīst: “Manuprāt, sākumskolas skolēniem visinteresantākā aktivitāte bija klases stundā, zīmējot “Rīcības nedēļas” plakātu “Rīkojies!”. Sākumskolas pedagogi pozitīvi novērtēja Skolēnu pašpārvaldes Eko un vides jomas skolēnu ieguldīto darbu, jo vecāko klašu skolēni iesaistījās jaunāko klašu skolēnu izglītošanā par dzīves svarīgiem jautājumiem, rādot paraugu sagatavotajā video “Mazas rīcības – liela ietekme” un stāstot, kā  rīkoties dabai draudzīgi. Priecājamies, ka skolā būs vēl vairāk iespēju šķirot atkritumus - nododot  izlietotās baterijas un pudeles depozīta nodošanas punktā. Domāju, ka visvērtīgākais šo dienu ieguvums bija Skolēnu pašpārvaldes Eko un vides jomas skolēnu veidotais izglītojošais video materiāls “Mazas rīcības – liela ietekme,” kas deva noderīgu informāciju pašiem pašpārvaldes dalībniekiem, pēc tam sniedzot informāciju jaunāko klašu skolēniem. Priecājos, ka skolai paliks vērtīgs izglītojošs materiāls, kuru varēsim izmantot arī turpmāk.”


Rīcības dienas


“Rīcības dienas” norisinājās no 7. novembra līdz 13. novembrim. Rīkoto pasākumu mērķis ir pievērst skolēnu un plašākas sabiedrības uzmanību uz vides tēmām, konkrēti izceļot: klimata pārmaiņas, vides piesārņojumu un bioloģiskās daudzveidības samazināšanos.


Stāsti, video un attēli tiks publicēti Ekoskolu mājaslapā un sociālajos tīklos – https://ekoskolas.lv/, https://www.facebook.com/videsfonds  


Vides izglītības fonda īstenotajā Ekoskolu programmā šobrīd piedalās ap 200 izglītības iestāžu, tostarp pirmsskolas izglītības iestādes, skolas un augstskolas. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 74 valstīs un tajā iesaistījušās 59 000 skolas. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējīgas principiem atbilstošas rīcības.  Vairāk informācijas Ekoskolu mājaslapā – ekoskolas.lv

Ierakstīt komentāru

0 Komentāri